söndag 31 maj 2009

Kållandsö runt 30-31 Maj

Fyra örebroare (Janne Å, Anna L, Mats H och Per-Eric P )begav sig på lördagsmorgonen mot Vänern. Vädret verkade lovande med sol och lite vind vilket verkade ge förutsättningar för en kanonpaddling.

Två i gruppen hade varit paddlat omkring Kållandsö tidigare så iläggningsplats var rekad. Strax efter kl 11 paddlade vi ut från småbåtshamnen där vi lastat våra kajaker. Vi gick västerut från Ullersund tills vi kom ut i Skrattefjorden i Kållandsös sydvästra hörn. Denna paddling gick i smala passager med en hel del vass till vissas förtjusning.

Sedan vände vi norrut och nu blev det lite mer öppet vatten och öar att ligga att snirkla runt. Lunch intogs och Janne badade för första gången.

Vi fortsatte norrut i en mycket vacker skärgård, i stort sett alla öar var möjliga lägeröar. Tillslut gick vi upp på en ö med stora flata hällar för att fika. Det bestämdes att vi skulle slå läger men att det skulle kvällspaddlas då klockan inte var så mycket. Fikat plockades fram, alla sträckte ut på de varma hällarna och Janne badade för andra gången. Sedan hoppade alla i kajakerna och paddlingen fortsatte norrut. Ny lägerplats skulle hittas. Varför vet jag inte (somnade under den diskussionen).

Flera fina öar passerades tills vi bestämde lägerö i skärgårdens nordvästra hörn och den sista ön innan vi skulle behöva ta oss över till Lurö skärgård. Tält sattes upp, Janne badade för tredje gången, mat gjordes iordning. 28km blev dagens sträcka.

Maten intogs medans solen gick ned. Mycket mygg och andra insekter i luften, men det var inte många som bet så det gick bra.

På söndagsmorgonen sken solen och tältet blev en bastu och tvingade ut oss för frukost. Kajakerna lastades och Janne badade för fjärde gången. Det var bara Janne som badade på riktigt. Undertecknad tvättade sig snabbt på lördagen och det var inte varmt..

Paddlingen gick i huvudsak österut snirklandes runt öar. Efter Hästskoholmen vek vi söderut och snart var vi i huvudleden tillsammans med en del båtar. Snart kom vi fram till Läckö slott.
Vi kom ut i Kinneviken där vi gick söderut med en lätt medvind i ryggen och stekande sol tills vi kom in i Ullersund igen där bilarna var parkerade. På söndagen paddlade vi ca 2mil. Färdspår finns på utsidan.se

Nöjda och solbrända (vissa mer än andra) åkte vi hemåt.

Vid tangenterna
Per-Eric

måndag 18 maj 2009

Klubbhelg i Stockholms södra skärgård 8-10 Maj

Helgen 15-17/9 Stack nio långfärdare ( Jan Å, Jan J, Mats, Johan, Anna W, Örjan, Bosse, Emma, Lasse) från ÖKFs klubbhus till Dalarö i södra Stockholm.
Bilfärjan till Ornö går en gång i timmen och man måste boka innan. Vi lade i kajakerna vid en marina i kyrkviken och kom på så sätt ut i skärgården direkt.
På kartan nedan ser ni hur vi paddla. Det var ganska blåsigt hela helgen.

Vi sov första natten på Nedergårdsö. Det mulnade på under kvällen och lagom efter sjörapporten så började det regna. Det höll på hela natten och lagom till frukost slutade och solen kom fram.

Vi paddlade norrut i fin skärgård och hittade en lugn vik på Ormskär. Några badade, några samla ved några tog en fototur och några paddlade en x-tra sväng. På kvällen var det storbak på murikan som Bosse hade med sig.

På söndagen hade vi en tuff motsjöpaddling tillbaka till Ornö. Lite regn i början och lite stress för att hinna med färjan tillbaka till fastlandet. Alla bilar kom med utom Janne J. Han fick punka och lyckades laga den och komma med nästa.

Nöjda efter en helg i skärgården kom vi tillbaka till Örebro vid 1900 tiden och ser fram mot nästa gemensamma tur.

Jan Åkerling 2009-05-17

söndag 17 maj 2009

Övernattningstur i Vänern utanför Kristinehamn

Vi var 3 st som tog en kort övernattningstur på Vänern. Vi parkerade vid en småbåtshamn i Kristinehamn där det lätt gick att sjösätta kajakerna. Vi kom iväg vid 19 och paddlade västerut i ca 7km innan vi slog läger på Rammholmens västra sida.

Fina platta hällar men lite trixigt att komma in till land då det var grunt och stenigt.

Väl uppe på land ordnades snabbt en eld där vi grillade fläskfile och grönsaker. Till det serverades årets första färskpotatis. Tillsammans med några öl stillades hungern.

Morgonen därpå blev det en lång frukost. När vi kom iväg fortsatte vi västerut med den ostliga vinden i ryggen. Vi rundade Alvön som såg ut att ha många fina tältplatser.

Vi fortsatte norrut och gick emellan Bårdön och Långön innan vi vände österut och började paddla hemåt. Men nu i rejäl motvind. Efter att ha stångats med motvinden kom vi tillbaka till hamnen där vi slängde på kajakerna på bilen och åkte hemmåt.
Det får bli fler turer hit. Tog ca 1 timma från Örebro, bra parkering vid hamnen, klart vatten, några fina öar att övernatta på.

Per-Eric