måndag 19 april 2010

Stendörren 16-18 April

Trots väderrapporter som siade om regn, blåst och drivis lastade vi (Mats, Janne Å, Per-Eric) kajakerna på taket och styrde mot Stendörren. På vägen strax efter Hampetorp kunde vi se att isen fortfarande låg kvar på storhjälmaren, skulle vi bara få lufta kajakerna på biltaket och inte komma ut på havet? Efter kontakt vandrarhem och cafér nära Stendörren vågade vi fortsätta.
Iläggning blev som vanligt vid Studsviks brygga. Någon drivis kunde vi inte se till, en man som var bofast på Ringsö sa att isen hade släppt för 1½ vecka sedan. SMHI hänger tydligen inte helt med. Vi paddlade genom stendörren och tog några svängar runt några av öarna innan vi styrde mot kvällens lägerö. Vinden la sig helt och det blev en fin kväll framför brasan.

På lördagsmorgonen vaknade vi runt 7 och kunde sätta oss i solskenet och äta frukost. När vi kommit i kajakerna molnade det på mer och mer och vinden ökade lite. Vi paddlade norrut mot Sävösund och gick på Ringsöns västra sida. När vi passerade Sävösund fortsatte vi ytterligare en bit norrut med planer på att paddla ut till Lacka men vi vände när väderrapporten varnade för kulingvindar. Inget vi ville chocka våra vårtrötta paddelarmar med.

Vi hittade en fin lägerö och slog läger. När vi tog en promenad runt ön blåste det runt 10m/s på västsidan men vi låg tryggt i en skyddad vik på andra sidan ön. Det klarnade även denna kväll upp så vi kunde sitta ute framför brasan.

På söndagen funderade vi på hur vi bäst skulle ta oss hem, närmaste vägen var i sundet mellan Ringsö och Hartsön. Med varning för mycket västlig vind kändes det som det kunde bli stökigt söder om Ringsö. Men när vi tittade ut från Djupsundet var det ingen vind alls så det var inga problem att ta sig tillbaka till Studsvik. Se färdspåret på utsidan.se

På vägen hem såg vi att isen släppt helt på storhjälmaren, så nu kan det bli en tur där med..

1 kommentar: