lördag 8 augusti 2009

Lysefjorden v 27

Hej!

Här kommer några bilder från en nydelig kajaktur i Norge tidigare i somras som jag och tre norska kompisar gjorde.

Två av oss hade egna kajaker och två av oss hyrde i Forsand. Därifrån utgick vi och paddlade den ca 4 mil långa Lysefjorden in till Lysebotn: ett populärt Base Jumpställe där det även finns en camping och Stavanger Turistförening äger en hytta.

I Lysebotn träffade vi lite människor, bland annat några galna Base Jumpers, lite turister och några scouter, men annars var vi ensamma kajakare på fjorden dessa dagar (!). Fantastiskt. Enda mötet var med hurtigfärjan och två militärbåtar.

Sol och nästan vindstilla gjorde det löjligt lätt att stornjuta av den mäkta imponerande naturen i Norge.

Det enda som inte var imponerande var kajakuthyrningen i Forsand som trots mailkonversation innan om vår ankomsttid inte var på plats och inte svarade på telefon. Efter lite letande fann vi ett annat telefonnummer till en kille som var på semester men som ringde ner en 12 årig kille som tog betalt. Men kajakerna var helt ok och vi fick med oss en karta med lämpliga övernattningsställen och var vi kunde fylla på vatten ur forsen sittandes kvar i kajakerna :)

Inte sista gången jag paddlar i Norge! Paddlade med en naturkunskapslärare som i stort sett kunde namnet på varje larv, insekt och fågel vi stötte på under turen. Tyvärr hade de norska namnen svårt att fastna i min hjärna. Men en kväll då vi slagit läger, lagat middag och till kaffet och solnedgången fick besök av Steinkobbe (knubbsäl tror jag) tillhör en av guldstunderna på turen. Otroligt söta djur.

Vi gick också upp på "Preikestolen" (en klippa 604 meter över Lysefjorden) och tittade ner var vi hade paddlat. Jag var skitskraj och kan säga att jag inte låg länge där uppe där fotot är taget..."njuta av" utsikten vore fel ord där ute, men imponerande och otroligt mäktigt.

Finns även jättefin paddling i Stavanger/Jörpelandtrakten som vi hann testa lite innan det var dags för Beachvolley-VM i Stavanger! Rekommenderas.

Karta över området

Mvh Lisa J

(Medlem ÖKF)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar