fredag 21 augusti 2009

Torsö och Brommö runt

Kvart i 8 på kvällen satt vi i kajakerna och började paddla ut från västra Torsö där färjan över till Brommö går. Vi gick söder om Brommö och hade tänkt oss att slå läger på någon av de yttre öarna väster om Brommö.

I Blockhamnsviken var det ett område som var jättegrunt, turligt var det sandbotten. Jag hoppade ur kajaken och drog kajaken 100 meter över sanden tills det blev djupare. Janne och Marcus var envisare och satt kvar i kajakerna och hävde sig fram över sanddynerna med hjälp av armarna.

Tillslut var alla loss och strax efter solen gått ner gick vi upp på en ö som såg bra ut. Till skillnad från många andra klippor vi tältat på var dessa inte släta utan räfflade och gjorde det svårare att hitta en lämplig plats för tältet. Lite mat tillagades i mörkret innan alla hoppade in i tälten.

Nästa dag kom vi iväg strax före kl 10. Solen sken och Vänern nästan stilla. Vi fortsatte runt Brommö och gick mot Torsö. Det blev mycket paddling på öppet vatten på norra delen av dessa öar. De småöar som ligger norr om Torsö hoppades över då vi ville paddla på om vi skulle hinna runt. Det blev en lång paddling innan det blev lunch, vi hittade inte en lämplig plats förräns utanför Bössholmen. Hela Torsös östra sida såg ut att vara privata tomter som vi inte ville inkräkta på.

När vi mätta hoppade i kajakerna hoppades vi kunna gå genom sundet mellan Torsö och Dillö. Sundet såg väldigt trångt ut på kartan och det kunde lika gärna vara igenväxt. När vi närmade oss sundet var det enda man kunde se vass. Kändes tungt att behöva gå runt Dillö också. Men en liten motorbåt dök upp och visade en smal ränna genom vassen så vi slapp omvägen. Väl genom sundet spurtade vi mot färjelägret och bilen. Vid 18:30 var vi lastade och på väg hem mot Örebro

Sammanlagt blev det drygt 48km paddlade varav 40 under den andra dagen (GPS-spår finns på utsidan.se).
Per-Eric

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar